02.08.2017

Imate nekretninu na iznajmljivanje? Donosimo koji su to dodatni sadržaji koji vam donose popunjenost i zadovoljne goste tijekom cijele godine!


 
Bavite li se turizmom ili pak to tek namjeravate, i sami znate da usluga mora biti vrhunska. Zastarjele stvari i koncepti, te zapušteni apartmani ili kuće s namještajem iz 70-ih više ne prolaze.
Gosti su sve zahtjevniji, traže posebnost, privatnost, mir - i vrijednost za svoj novac.
Kao jedna od najunosnijih niša u hrvatskom gospodarstvu, turističko tržište se profiliralo, i oni koji su najbolji – opstaju. Osnova svega je nekretnina – bez obzira imate li apartman od 30 kvadrata ili vilu, ili ste pak obnavljali starinu na selu, dodatni sadržaji dižu kategorizaciju, i najvažnije - donose vam zadovoljne goste.

Doručak

Jednostavno i vrlo efektno. Gosti koji ne odsjedaju u hotelskom smještaju, izrazito cijene kada im je u cijenu uključen i doručak. Tost, kroasani, jogurti, kava, mlijeko, razni namazi…ne koštaju cijelo bogatstvo, a gosti će vas zbog toga iznimno cijeniti. Čak i ako iznajmljujete sobe ili manje apartmane, ukusan doručak nije teško pripremiti. Budite fleksibilni – gosti su na odmoru, pa neka im doručak bude dostupan barem do 11 sati.

Dječje igralište i roštilj

Ukoliko imate okućnicu (koliko god malu!), svakako je pametno iskoristite. Gosti s djecom bit će vam iznimno zahvalni, jer pratiti dječju energiju odraslima je često teško. Mali tobogan, pješčanik, kutak s igračkama za napuhavanje ili mali bazenčić donijet će vam popularnost kod iznajmljivanja. U okućnicu svakako uvrstite i korištenje roštilja. Svakako nabavite sve što je za njega potrebno – bila to plinska boca ili ugljen, jasno istaknite pravila korištenja, i pomozite gostima ako nisu vični roštiljanju. Mogućnost da u vrtu sami spreme večeru neprocjenjiva je.

Kućni ljubimci

Dopustiti ili ne dopustiti? Pitanje koje muči mnoge. Ljubitelji životinja s time nemaju nikakav problem, no u praksi se smještaj za kućne ljubimce ne pronalazi (pre)lako.
Razmislite želite li dozvoliti kućne ljubimce. Ako da, nadoplata je svakako po danu po cijeni koju odredite cjenikom. Osigurajte za psa ili macu zdjelice za hranu i vodu (bez obzira što ih vlasnici donose vjerojatno sa sobom), možda kakav zgodan jastučić za spavanje, i igračke. Ukoliko vam gosti donose sa sobom ljubimca, neka ga dočeka vrećica hrane za dobrodošlicu. Ovakve male geste daju vam velike ocjene i iznimno su cijenjene od strane gostiju. Također, ostavite u prostoru i letke najbližeg veterinara. Istaknite svakako pravila za kućne ljubimce. Ako ste i dalje skeptici prema ideji ne zaboravite – gosti sa sobom vrlo često donose pse, koji za vrijeme ljetnih vrućina u nekretnini najčešće leže i odmaraju – jer im je prevruće.

Bazen

Najdraža kategorija svih gostiju je upravo bazen. On je najčešći u kućama za odmor koje spadaju u luksuzniji smještaj, no čak i u manjem dvorištu ako ništa, možete postaviti bazen za djecu.
Investicija u bazen vrlo je isplativa – ne govorimo o olimpijskim bazenima, već o onima gdje se gosti mogu rashladiti, biti na miru i uživati u privatnosti. Bazen svakako mora biti sakriven od pogleda, a mora biti uređena i njegova neposredna okolina. Nekoliko ležaljki i suncobrana uz bazen nepogrešiva su investicija. Za izgradnju i opremanje bazena svakako se obratite stručnjacima. Izgradnja je relativno jednostavna, a uložena investicija vraća se dosta brzo. Ukoliko se odlučite za bazen, on može biti betonski ili montažni. Montažni je svakako jeftiniji, ali mu je i vijek trajanja kraći. Izgledom je poput betonskog, i brže se sastavlja.
U investiciju svakako uključite i održavanje bazena (kemikalije, pumpe, kotlovnicu), te njegovu veličinu prilagodite okolišu. Imajte na umu da osim uređenja bazena, morate urediti i cijeli njegov okoliš – trava, drveće, ogradni zidovi, tuš, eventualno sjenica ili spremište…
Bazen vam bez sumnje, donosi veliki plus kod gostiju.

Saune i hidromasažni tuševi

Što bolja opremljenost apartmana ili kuće, to više zvjezdica. Veći prostori u interijeru mogu se iskoristiti za saune ili parne kupelji. Skandinavci, Nizozemci i Belgijanci, izrazito će cijeniti takav komfor, jer je sauna dio njihove kulture koju na ovaj način mogu imati i na odmoru. Ukoliko nemate mjesta za saunu, i hidromasažni tuš će poslužiti svrsi.

Mini teretana

Ako postoji mjesto u nekretnini koju iznajmljujete, pretvorite je u mini teretanu! Traka za trčanje, bučice, klupa, par utega, vijača ili orbitrek/sobna bicikla značajna su investicija, ali vam donose dobre preporuke za goste koji vole aktivni odmor. Sve navedeno u ljetnim mjesecima možete preseliti u dvorište, i dobili ste teretanu na otvorenom!

Veš mašina

Odlična stvar koju će gosti itekako cijeniti. Mogućnost pranja rublja u vlastitom smještaju je odlična ideja. Koferi, djeca, ručnici, tona odjeće…sve to zna stvarati zbrku i nepotreban stres. Ako gosti imaju mogućnost oprati i osušiti odjeću prije nego krenu na put – bit će vam neizmjerno zahvalni! Uslugu možete uključiti u cijenu, ili je dodatno naplatiti.
Također, jasno istaknite upute za upotrebu mašine, te osigurajte deterdžent i omekšivač.

Poklon paketi

Male znakove pažnje gosti itekako cijene. No, nemojte da to bude bilo što. Neka to bude poklon vezan za kraj u kojem gosti odsjedaju, bilo da je riječ o boci vina, ili možda domaćim proizvodima koje možete nabaviti od lokalnih OPG-ova.
Gosti će vam biti zahvalni, a na taj će način upoznati i domaće proizvode. Spakirajte u elegantnu ambalažu uz kratku poruku. Još ako je poruka na njihovom jeziku - gosti će biti prezadovoljni!

Tekst: D.Š.