09.01.2019

Svijet interijera u 2019. – hitovi koji će ući u naše domove

Zbrajamo i oduzimao - i tako svake godine…što će se tražiti, što je passé, koji će hitovi preplaviti tržište u modi, literaturi, dizajnu, produkciji, tehnologiji, interijerima…ovo potonje nas zanima! Kako je tržište nekretnina doživjelo oporavak posljednjih godina, tako su se u svijetu nekretnina pojavile i neke nove želje – ne samo da nekretnina mora biti kvalitetna, ona mora biti i oku ugodna. A ljepota se postiže pažljivo odabranim detaljima i namještajem, odnosno dizajnom interijera. Svakako savjetujemo izabrati dizajnera interijera koji će točno po našim zamislima urediti prostor. Ako samo želite izmijeniti detalje, i na taj način osvježiti prostor, i to je i više nego dobrodošlo. Stoga samo za vas odlučili provjeriti koji su trendovi koji će ove godine zahvatiti sferu interijera.

Koraljna boja

Institut Pantone, proglasio je koraljnu boju, bojom 2019.godine.  Pogađate, upravo će komadi u toj boji biti poželjni u interijerima. Bilo da ste pristaša jarkih i dominantnih interijera pa ćete se odlučiti za sofu ili ormar, ili pak cijelu kuhinju u toj boji, bilo da ćete dati priliku detaljima u koraljnoj, ova će boja svakako biti viđena u svim časopisima i editorijalima, kao i na društvenim mrežama kada je svijet interijera u pitanju.

Organski oblici

Nepravilni oblici, grafički ili pomalo geometrijski oblici, ili vijugavi smireni oblici vladati će u interijerima. Odlučite se za blago zaobljenu sofu ili „statement“ vaze, i napravili ste investiciju koja će u budućnosti biti itekako isplativa. Uostalom ove oblike vidjeli smo i na milanskom sajmu interijera, pa smo sigurni da tamo nisu bili baš bezveze.

Zlatni detalji

Do sada smo uživati u mat i bakrenim detaljima, a sada je vrijeme za raskošnu zlatnu. Budući da je riječ o boji koja lako može prijeći u kič, uložite u detalje zlatne boje koje će se slagati s drvenim elementima. Na taj način dobiti ćete toplinu i eleganciju. U suprotnome riskirate da vam dom izgleda jeftino  - a to je ono što baš nitko ne želi. Zlatna zdjela na drvenom stoliću ili svjetiljka sa zlatnim postoljem na komodi, kao i tanki zlatni okvir za slike učinit će prostor luksuznim.

Održivi namještaj

Ne može se dovoljno naglasiti koliko nam je planet u opasnosti od otpada. Zbog toga je održivi razvoj  jedini jamac sigurnosti za budućnost. Eko friendly namještaj nikada nije bio poželjniji – čiste linije namještaja napravljene od recikliranog materijala osiguravaju vam i estetiku i dizajn za dugo vremena. Nije ni potrebno naglašavati koliko ćete novca uštedjeti. Investiranje u komade iz masovne produkcije od plastike ili nekvalitetnih materijala potpuno izbacite iz svojih interijera.

Linearna rasvjeta

Kažu da je rasvjeta najviše zanemaren detalj svakog doma – a zapravo može biti detalj koji će vašem prostoru podariti nevjerojatnu preobrazbu. Linearna rasvjetna tijela, prozirni stakleni oblici čistih linija, postavljeni strateški na mjesta u prostoru stvorit će odličnu atmosferu. Na koncu, ne kaže se uzalud da je rasvjeta nakit prostora.

Pastelne boje i tapete

Tapete su svoj revival doživjele pred par godina, i ne skidaju se sa liste želja prilikom sređivanja interijera. Posebno smo to mogli vidjeti u hotelskim sobama novih hotela, koji su tapetama ukrasili velike površine iznad kreveta, hotelske barove i restorane i tako vratili jedan pomalo retro štih s modernim akcentom. Želite li koristiti tapete upamtite da je manje više. Jedan zid bit će svakako dovoljan. Tapete pažljivo birajte, i vizualizirajte ih na velikoj površini. Uzorak koji vam se čini fora u trgovini, na zidu može biti preagresivno, ili čak i ružno.
Pastelne boje vrlo se često primjenjuju samo u dječjim sobama, jer se često bojimo da izgledaju infantilno ili „ženskasto“ u ostalim prostorima. Međutim, odabirom prave nijanse pastelne boje, primjerice svijetloplava ili nježno narančasta fotelja u dnevnoj sobi uopće neće izgledati loše, zar ne?

Tekst: D.Š.