Energetski certifikati

Energetski certifikat zgrade - zakonska je obveza!Od 01. srpnja 2013. godine, prvog dana unutar EU-a, niti jedna nekretnina u Hrvatskoj, osim rijetkih izuzetaka, ne može biti prodana bez energetskog certifikata kao sastavnog dijela kupoprodajnog ugovora.

U skladu sa Zakonom o učinkovitom korištenju energije energetski certifikat obavezan je:

 • za sve novoizgrađene zgrade, (moraju ga imati prije početka njezine uporabe)
 • za sve zgrade, urede  i stanove  koji  se prodaju (moraju ga imati prije sklapanja ugovora o kupoprodaji)
 • Pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu, prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu od 1. siječnja 2016. godine.
 • kada se prodaja nekretnine oglašava - objavljuje u medijima, tada se u oglasu mora navesti i energetski razred te zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline.

Novim izmjenama Zakona, iz svibnja 2012. godine, povećane su i kazne za neprovođenje energetskog pregleda i certificiranja do 100.000,00 kn.

DOGMA UPRAVLJANJE d.o.o
OVLAŠTENI ENERGETSKI CERTIFIKATOR
od strane Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

 • energetsku certifikaciju provodi ovlaštena osoba (energetski pregled zgrada; ocijena energetskog pregleda zgrade; izdavanje energetskog certifikata s preporukama za ekonomski povoljno poboljšanje energetskih svojstava zgrade)
 • konzultantske usluge (praćenje mjesečne potrošnje energije; praćenje energetske uštede; izradu plana optimirane i racionaliziranje potrošnje energenata, raspodjela troškova energenata na korisnike)
 • tehnička i tehnološka rješenja visoke energetske učinkovitosti kojima se povećava uporabna vrijednost pojedinom objekta
 • AKCIJA! NAJPOVOLJNIJE CERTIFICIRANJE ZA DOGMINE KLIJENTE- Već od 990 Hrk za stanove manje od 50m2 -
 • Kontakt: 051/330-065

Kako do energetskog certifikata?

Pozivom na naš broj +385 51 301 554 ili kontaktom na e-mail info@dogma-upravljanje.com potrebno je dostaviti slijedeće informacije o vašem stanu ili zgradi:
 • tip nekretnine (stan, kuća ili drugo)
 • adresa nekretnine
 • veličina nekretnine (m²)
 • podaci o vlasniku (ime, adresa, email)
U najkraćem vremenu ćemo izvršiti energetski pregled vaše nekretnine, te izdati energetski certifikat. U cilju ubrzanja cijelog postupka, potrebno je pribaviti slijedeće (ako postoji):
 • arhitektonski nacrt (tlocrt, presjek, fasade)
 • računi za struju, vodu i plin u zadnje 2-3 godine
Za sve informacije i dogovore vezane uz ishodovanje energetskog certifikata obratite nam se s povjerenjem na naše telefone: 051/301-554 ili na mobitel: 091/225-0779
 

Energetski certifikati za iznajmljivače

Od 1. siječnja 2016. godine na snagu stupaju odredbe Zakona o gradnji po kojima su vlasnici, iznajmljivači, obavezni imati energetski certifikat za svoje objekte, te predočiti dokument onome tko uzima prostor u najam ili leasing. Ako se iznajmljivanje stana, kuće ili apartmana oglašava u medijima, vlasnik je u sadržaju oglasa dužan navesti energetski razred zgrade. Istu obvezu u slučaju oglašavanja imaju i posrednici u prometu nekretninama. Obveza energetskog certificiranja odnosi se na zgradu koja ima 50 m² i više.

Budući da je riječ o usklađivanju s EU-ovom Direktivom o energetskoj učinkovitosti zgrada, jasno je da odgađanja neće biti i to s razlogom jer su za neprovođenje energetskog certificiranja za članice EU-a predviđene visoke kazne, koje hrvatska Vlada nema namjeru plaćati. Za tvrtke i privatne vlasnike objekata koji se odluče na najam bez certifikata Zakon o gradnji također predviđa novčane kazne.
Za iznajmljivače koji na vrijeme ne pribave potrebne certifikate, uslijedit će kazne, i to od 20 do 100 tisuća kuna za pravne osobe (tvrtke i obrte), odnosno 10 tisuća kuna za fizičke osobe (građane).
Jedan dio iznajmljivača će vjerojatno pokušati zaobići tu obvezu pozivajući se na činjenicu da u apartmanima i stanuje, odnosno, da ne služe samo za iznajmljivanje turistima. 
Brojni su iznajmljivači već pribavili energetski certifikat zato što su prepoznali energetsku učinkovitost kao jedno od pitanja koje je važno turistima. U razvijenim zemljama Europske unije građani visoko cijene brigu o okolišu i energiji stoga i prilikom odabira turističkog odredišta radije borave u zgradama koje su energetski učinkovite.

Dosadašnja praksa pokazala je kako je, ovisno o složenosti objekta, za izradu certifikata potrebno od dva do sedam dana, osim za složenije gdje može potrajati i nekoliko tjedana. Certifikat se naručitelju usluga daje u 2 primjerka, ima 5 stranica, a rok trajanja mu je 10 godina. Sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala certifikat, o termotehničkim sustavima, klimatske podatke itd.

Oni koji su nakon ove informacije pomislili “lako ćemo” to riješiti i u prosincu 2015. godine, trebaju dvaput promisliti prije donošenja takve odluke. Cilj dobivanja certifikata nije, naime, samo puko poštovanje propisa, odnosno izbjegavanje plaćanja kazne.

U certifikatu će jasno pisati energetski razred objekta (stana, apartmana...) i u konačnici nije svejedno je li to najviši (najkvalitetniji) A+ ili najniži G od osam određenih. Energetski razred će budućem podstanaru ili turistu zorno prikazati u kakvom je stanju prostor koji unajmljuje.

Najmoprimac se sigurno neće zadovoljiti pričom vlasnika kako “grijanje gotovo da i ne treba”, niti će mu svježe obojeni zidovi koji pokrivaju gljivice biti jamstvo da vlage nema ni u primisli. A utjecat će i na formiranje cijene najma. Teško da će se podstanar odlučiti za nižu najamninu u stanu u kojemu će grijanje koštati isto toliko.

Procedura izrade certifikata podrazumijeva određenu dokumentaciju i izlazak na teren, dakle razgledavanje objekta, fotografiranje... Analizira se potrošnja energije (struje i vode) u zadnjih godinu dana.

Izrađeni konkretni certifikat se arhivira i jedan primjerak obavezno šalje u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. To znači da je svaki certifikat podložan provjeri, što mogućnost unošenja eventualnih netočnih podataka svodi na najmanju mjeru.

U sklopu certifikata pišu se i upute o tome što vlasnik može poduzeti da smanji potrošnju energije i time poboljša energetsku kategoriju. A tu spada sve, od fasade, vrata, prozora do izmjene žarulja.

Slijedom svega navedenog još jednom pozivamo sve iznajmljivače stanova i apartmana da nam se jave i pokrenu izradu energetskog certifikata za nekretninu koju iznajmljuju.

Za sve informacije i dogovore vezane uz ishodovanje energetskog certifikata obratite nam se s povjerenjem.

Damir Ilić, dipl.ing
ovlašteni certifikator
091/225-0779
F.La Guardia 25, Rijeka
www.dogma-upravljanje.com
 
Korisni linkovi

ZAKON O PROSTORNOM UREĐENJU I GRADNJI
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/298830.html

PRAVILNIK O ENERGETSKIM PREGLEDIMA GRAĐEVINA I ENERGETSKOM CERTIFICIRANJU GRAĐEVINA
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/342062.html

PRAVLINIK O ENERGETSKOM CERTIFICIRANJU ZGRADA
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2012_07_81_1906.html

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI O ENERGETSKIM CERTIIKATIMA
http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=14530